grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Bezglutenowe ciasto ryżowo-jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto bez dodatku mąki pszennej, idealne dla osób nie tolerujących gluten. Ciasto przygotowane zostało z wykorzystaniem ugotowanego ryzu, ricotty i jabłek. Lekki deser dla wielbicieli jabłkowych przysmaków.

Bezglutenowe ciasto ryżowo-jabłkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bezglutenowe ciasto ryżowo-jabłkowe

 

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe ciasto ryżowo-jabłkowe

Gotowanie ryżu

Ryż gotujemy w mleku ok. 10-15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Ugotowany ryż odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie ciasta

Bezglutenowe ciasto ryżowo-jabłkowe
Ciasto możemy wzbogacić dodatkiem rodzynek moczonym w rumie.

Miksujemy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Dodajemy ser ricotta, szczyptę cynamonu i ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy.

Na koniec do ciasta dodajemy ubite na sztywno białka. Ciasto delikatnie mieszamy.

Przygotowanie ciasta do pieczenia

Bezglutenowe ciasto ryżowo-jabłkowe
Przed podaniem upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni.

Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.

Do formy wykładamy połowę porcji ciasta, na którą układamy cienkie plasterki 2 jabłek.

Jabłka przykrywamy drugą porcją ciasta. Na wierzch układamy cienkie plasterki 1 jabłka, oraz płatki migdałów. Ciasto oprószamy cynamonem i cukrem trzcinowym.

Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut.