Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1035]

Bezglutenowe kukurydziane racuszki z jabłkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Te racuszki są bardzo smaczne i bardzo syte. Można je upiec na podwieczorek. Oprószyłam je cynamonem.

Bezglutenowe kukurydziane racuszki z jabłkiem

Składniki:

Bezglutenowe kukurydziane racuszki z jabłkiem

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • na czubek łyżeczki sody oczyszczonej
  • około 12 kopiastych łyżek mąki kukurydzianej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe kukurydziane racuszki z jabłkiem
1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy mikserem przez kilka minut. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka, a jeżeli będzie zbyt rzadkie dodajemy mąki kukurydzianej.

2. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, następnie kroimy w plasterki.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy łyżkę ciasta, plasterek jabłka i przykrywamy łyżką ciasta. Smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

4. Racuszki oprószamy mielonym cynamonem i podajemy. Smacznego.



Rady: Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.