Nencja

Nencja

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

idealna alternatywa dla pierogów z maki pszennej. Ciasto jest delikatniejsze, ale niesamowicie pyszne.

Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki:

Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem
Kaszę gotujemy wg przepisu; mąki przesiewamy, dodajemy len, oliwę, sól wodę, blendujemy (ewentualnie mieszamy drewnianą łyżką aż składniki sie połączą - lekko ugniatamy). Odstawiamy ciasto by odpoczęło. mieso kroimy w bardzo drobną kostkę, posypujemy odrobiną pieprzu, solą i gałką muszkatołową. Na rozgrzanym oleju smażymy mięso, dodajemy rozmrożony szpinak, podlewamy odrobina wody. Dodajemy drobno pokrojoną sliwkę. po około 5 min przyprawiamy solą i pieprzem, wyciskamy sok z cytryny (ok.łyżeczki) i dodajemy startą skórkę cytryny. Na podsypanej stolnicy wyrabiamy jeszcze ciasto, ma być plastyczne ale się nie kleić. Na krążek ciasta nakladamy przestudzony farsz, przykrywamy drugim krążkiem, sklejamy brzegi. Gotujemy na lekko osolonym wrzątku, na małym ogniu, aż wypłyną.