edytaha

edytaha

Złoty Ekspert
[Przepisów: 927]

SUPERPRZEPIS

Bezglutenowe placuszki kasztanowo jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bezglutenowe, bezcukrowe, bezmleczne i bezjajeczne racuszki z mąki kasztanowej i musu jabłkowego. Dla mnie pycha!

Bezglutenowe placuszki kasztanowo jabłkowe

Składniki:

Bezglutenowe placuszki kasztanowo jabłkowe

 

  • 80 g mąki kasztanowej
  • 20 g mąki z tapioki
  • 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 ml domowego mleka kokosowego
  • 100 ml domowego musu z deserowych jabłek (bez cukru)
  • 25 g oleju kokosowego + do smażenia
  • śmietanka kokosowa do podania
  • pestki granatu

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe placuszki kasztanowo jabłkowe

1.

Bezglutenowe placuszki kasztanowo jabłkowe
W misce wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia.

Do miski wsypać obie mąki (warto przesiać, ponieważ kasztanowa lubi się zbrylać) i proszek do pieczenia, wymieszać.

2.

Bezglutenowe placuszki kasztanowo jabłkowe
Do wymieszanych z proszkiem mąk dodać mleko i mus.

Dodać odmierzony mus jabłkowy i mleko kokosowe i ponownie wymieszać.

3.

Bezglutenowe placuszki kasztanowo jabłkowe
Do masy dodać stopiony olej kokosowy i jeszcze raz wymieszać.

Olej kokosowy stopić, dodać do masy i wymieszać do wchłonięcia.

4.

Bezglutenowe placuszki kasztanowo jabłkowe
Na rozgrzana patelnię nakładać ciasto łyżką.

Na teflonowej patelni rozgrzewać niewielką ilość oleju kokosowego i nakładać ciasto łyżką.

5.

Bezglutenowe placuszki kasztanowo jabłkowe
Placuszki smażyć na rumiano z obu stron.

Smażyć placuszki z obu stron do zrumienienia. Są delikatne, więc należy je ostrożnie odwracać.

Podawać ze śmietanką kokosową i pestkami granatu.