edytaha

edytaha

Złoty Ekspert
[Przepisów: 927]

Bezglutenowy chleb ryżowo kukurydziany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierwszy domowy bezglutenowy chleb, którego smak przypadł do gustu zarówno mnie, jak mi mojemu "glutenowemu" mężowi. Nie łamie się, ani nie kruszy. Łatwo posmarować kromki masłem i zrobić z nich kanapki.

Bezglutenowy chleb ryżowo kukurydziany Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bezglutenowy chleb ryżowo kukurydziany

 

Sposób przygotowania:

Bezglutenowy chleb ryżowo kukurydziany
W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Mieszając, stopniowo dolewać letnią wodę do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.

Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto, następnie przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 50-60 minut.

Po wyrośnięciu delikatnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 45-50 minut. Wierzch chlebka powinien być mocno zrumieniony.

Wystudzić na kratce kuchennej.

1.

Bezglutenowy chleb ryżowo kukurydziany
Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki i je wymieszać.

2.

Bezglutenowy chleb ryżowo kukurydziany
Mieszając dolać stopniowo letnią wodę. Jeśli jest taka potrzeba, można dodać jej nieco więcej.

3.

Bezglutenowy chleb ryżowo kukurydziany
Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

4.

Bezglutenowy chleb ryżowo kukurydziany
Ciasto przelać do wyłożonej papierem foremki.

Tagi:

chleb pieczywo