edytaha

edytaha

Złoty Ekspert
[Przepisów: 952]

Bezglutenowy chleb ryżowo-ziemniaczany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Bezglutenowy chleb z trzech rodzajów mąki z dodatkiem mielonego siemienia lnianego. Ładnie pachnący, o neutralnym smaku, przechowywany w lodówce dość długo zachowuje świeżość. Upiekłam go na podstawie przepisu znalezionego w sieci.

Bezglutenowy chleb ryżowo-ziemniaczany

Składniki:

Bezglutenowy chleb ryżowo-ziemniaczany

 

  • 100 g maki ziemniaczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 14 g świeżych drożdży
  • ok. 280 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( bez glutenu)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pełna łyżka mielonego siemienia złocistego
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Bezglutenowy chleb ryżowo-ziemniaczany
W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki, dodać jajko i mieszając stopniowo dolewać wodę, do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Na koniec dodać olej i wymieszać ponownie.

Ciasto przełożyć do keksówki wyściełanej papierem do pieczenia, przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie zajęło to około 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, na jego dnie postawić formę z gorącą wodą. Do nagrzanego piekarnika ostrożnie wstawić foremkę z ciastem. Piec 30 minut.

Po tym czasie wyjąć z formy razem z papierem, postawić w piekarniku bezpośrednio na kratce i dopiekać jeszcze około 10-15 minut. Wystudzić na kratce kuchennej.