WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Bezglutenowy placek ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, czyli wspomnienie lata. Pieczone z tradycyjnego przepisu, mąka zastąpiona mieszanką bezglutenową.

Bezglutenowy placek ze śliwkami

Składniki:

Bezglutenowy placek ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Bezglutenowy placek ze śliwkami
W lekko ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i mleko z drożdżami. Wyrabiamy dość długo na gładką masę.

Formujemy placek i układamy na nasmarowanej blaszce. Na wierzchu układamy przekrojone śliwki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, by podwoiło swoją wysokość.

Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.