Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 673]

Bezglutenowy sernik z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Sernik z jabłkami czy szarlotka z serem? Nieważne. Ciasto smakuje rewelacyjnie i dodatkowo nie zawiera glutenu.

Bezglutenowy sernik z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bezglutenowy sernik z jabłkami

Ciasto kruche:

Masa serowa:

  • 500 g mielonego twarogu (tłustego)
  • 2 jajka (duże)
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bezglutenowy sernik z jabłkami

Ciasto:

Bezglutenowy sernik z jabłkami
Ciasta nie należy długo wyrabiać, tylko aby składniki się połączyły.

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrobić, ale tylko do połączenia się produktów.
Formę do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wklepać 2/3 ciasta.

Piec 15-20 minut w 180 stopniach.
Resztę ciasta schłodzić w lodówce.

Masa serowa:

Bezglutenowy sernik z jabłkami
Jajek nie trzeba ubijać oddzielnie. Wszystko razem połączyć.

Składniki na masę serową umieścić w misce i wymieszać za pomocą miksera.

Jabłka:

Bezglutenowy sernik z jabłkami
Sok cytrynowy zależy os smaku jabłek.

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i opcjonalnie wymieszać ze świeżym sokiem cytrynowym.

Całość i pieczenie:

Bezglutenowy sernik z jabłkami
Sernik powinien być pieczony bez przykrycia.

Na podpieczony i ostudzony spód kolejno wyłożyć: jabłka, masę serową i resztę ciasta.
Ciasto można zetrzeć na tarce lub rozetrzeć za pomocą palców.
Piec około 60 minut w 180 stopniach.

Sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i następnie wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.

Tagi:

ciasto sernik