jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Bezikowe markizy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Z zewnątrz kruche, wewnątrz mięciutkie ciasteczka oblane słodkim, czekoladowym sosem;)

Bezikowe markizy

Składniki:

Bezikowe markizy

 

  • BEZY
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu

 

  • KREM
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

 

Sposób przygotowania:

Bezikowe markizy
Białka ubić na sztywną pianę, stale ubijając dodawać stopniowo cukier.
Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem i formować z piany małe krążki.
Piec około 40 minut w temperaturze 200 C, a następnie wyjąć i pozostawić na pergaminie do ostygnięcia.
Śmietankę podgrzać, ale zdjąć z ognia kiedy zacznie się gotować, a następnie dodać startą na tarce o małych oczkach czekoladę i mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Ostudzoną czekoladą przekładać bezy, aby powstały markizy.
Można udekorować bitą śmietaną.