Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Bezmięsny pasztet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bezmięsny pasztet z kaszy jaglanej z soczewicą i jabłkami suszonymi. Idealny do kanapek do pracy czy szkoły.

Bezmięsny pasztet Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bezmięsny pasztet

 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka masła
  • 50 g kostki jabłkowej
  • cząber
  • majeranek
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bezmięsny pasztet
Soczewicę i kaszę jaglaną ugotować do miękka. Kaszę jaglaną gotować w 2,5 szklanki wody z kostką rosołową. Gdy wchłonie wodę dodać masło.

Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju do zeszklenia razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Wymieszać ostudzoną i ugotowaną soczewicę z kaszę jaglaną.

Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajka, sos sojowy i przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek. Zblendować na gładką masę.

Następnie dodać kostki jabłkowe i wymieszać łyżką. Masę przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 przez 40-50 min.

Wystudzić. 
Bezmięsny pasztet
Pasztet jaglany z soczewicą i jabłkiem pokrojony w plastry