Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Bezobsługowy bigos z piekarnika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Najprostszy, najłatwiejszy, najmniej absorbujący czas i uwagę kucharza bigos, jaki można sobie wyobrazić.

Bezobsługowy bigos z piekarnika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bezobsługowy bigos z piekarnika

 

  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • 500 g wędzonych skrzydełek z kurczaka
  • 2-3 średnie pętka kiełbasy śląskiej
  • 300 g wędzonego podgardla
  • 300 g baleronu
  • 500 g gotowanej wędzonej golonki
  • 1 op. przyprawy do bigosu
  • 1 duża biała cebula
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • 2-3 szkl. wody lub wywaru mięsnego
  • kostka rosołowa wołowa lub gulaszowa
  • kilka ząbków czosnku
  • 5-7 kulek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 4-5 kulek jałowca
  • łyżeczka ziaren kminku
  • pieprz czarny do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • płynna przyprawa do zup
  • smalec ze skwarkami

Sposób przygotowania:

Bezobsługowy bigos z piekarnika
Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest bardzo mocno kwaśna. Przełożyć do dużego garnka i podlać niewielką ilością wody.

Mięso i skórki z wędzonych skrzydełek kurczaka obrać wprost do garnka. Wszystkie wędzonki oraz kiełbasę pokroić w sporą kostkę i dodać do kapusty. Pokroić niezbyt drobno białą cebulę - dołożyć do kapusty.

Dorzucić ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, kminek, suszone grzyby, torebkę gotowej przyprawy do bigosu, łyżkę miodu, sporo świeżo zmielonego pieprzu i wyciśnięty czosnek.

Na koniec dodać kostkę rosołową wołową lub gulaszową, 2-3 łyżki smalcu ze skwarkami i dolać łyżkę płynnej przyprawy do zup. Wszystkie składniki przemieszać.

Garnek nakryć dopasowaną pokrywką i wstawić do piekarnika na środkowy poziom.

Piekarnik nastawić na 150*C (grzałka dolna i górna) i pozostawić na 2,5 godziny.

Po tym czasie kampusta powinna być już miękka. Bigos przemieszać, spróbować i ew. doprawić do smaku.
Bezobsługowy bigos z piekarnika
Mięso i skórki z wędzonych skrzydełek obrać palcami.
Bezobsługowy bigos z piekarnika
Dosypać do kapusty torebkę przyprawy do bigosu.
Bezobsługowy bigos z piekarnika
Wszystkie wędzonki pokroić w sporą kostkę.
Bezobsługowy bigos z piekarnika
Kapustę dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.