SUPERPRZEPIS

Bezowa roladka lodowa i czekoladowa

  • 22
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Bezowa roladka lodowa i czekoladowa Więcej zdjęć (5)

Pyszna bezowa roladka z lodami czekoladowymi z dodatkiem karmelizowanych orzechów włoskich, idealna na gorące dni!

Składniki:

Bezowa roladka lodowa i czekoladowa

 

  • Lody

 

  • 1,5 szklanki śmietanki kremówki
  • 1,5 szklanka mleka
  • 100 g ciemnej, słodkiej czekolady
  • 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki syropu z agawy

 

  • Rolada bezowa

 

 

  • 100 g ciemnej, gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Bezowa roladka lodowa i czekoladowa
Kawałki orzechów zalać wrzątkiem, odcedzić, z większych kawałków ściągnąć skórkę. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, podgrzewać, gdy cukier będzie gorący dodać syrop z agawy, mieszać i podgrzewać aż powstanie karmel. Gdy karmel ładnie zbrązowieje dodać do niego orzechy, wymieszać i energicznie wyłożyć na papier do pieczenia. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Twarde kawałki przeożyć na talerzyk i wstawić do lodówki.



Lody: mleko, śmietankę wlać do rondla, wrzucić połamaną czekoladę, wszystko podgrzać by czekolada się roztopiła, mieszać łyżką by składniki się połączyły , mieszanka nie powinna sie zagotować. Zestawić z ognia i wystudzić. Rondel wstawić do lodówki by masa osiągneła temperaturę lodówkową. Zimną masę przelać do pracującej maszynki do lodów i mieszać przez ok. 20-25 min. Orzechy w karmelu posiekać, odłożyć kilka całych do dekoracji, resztę dodawać stopniowo do kręcących się lodów. Gotowe lody przełozyć do pojemnika i wstawić na ok. godzinę do lodówki.



Beza: Blaszkę posmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Podczas ubijania dodawać stopniowo sok z cytryny , szczyptę soli i na końcu mąkę ziemniaczaną. Ubitą, sztywną pianę wyłożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C. Piec przez ok 30 min. Bezę wyciągnąć z piekarnika, przestudzić.



Odwrócić bezę na drugą stronę na papierze ( tak by spód był na wierzchu) i posmarować warstwą lodów, zwinąć roladę, delikatnie docisnąć. Podłużny pojemnik wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć zawiniętą w papier do pieczenia roladkę i wstawić zamknięty pojemnik do zamrażalki. W rondelku roztopić gorzka czekoladę, zestawić z ognia.



Zmrożoną lekko roladkę wyciągnąć z zamrażalki, rozwinąć papier i górę polać roztopioną czekoladą, na wierzchu ułożyć połowki orzechów w karmelu. Roladkę ponownie włozyć do pudełka i wstawić do zamrażalki. Podawać pokrojoną, udekorowaną listkami mięty :)
Bezowa roladka lodowa i czekoladowa
Orzechy wymieszać w karmelu , wyłozyć na papier
Bezowa roladka lodowa i czekoladowa
W maszynce do lodów ukręcić przygotowaną masę
Bezowa roladka lodowa i czekoladowa
Z białek ubić sztywną pianę i upiec bezę
Bezowa roladka lodowa i czekoladowa
Bezę posmarować lodami i zwinąć roladke, udekorować czekoladą i orzechami

Tagi:

lody czekolada