Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Bezowe choineczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kto powiedział, że dekoracje nie mogą być jadalne? Bezowe choinki pięknie przystroją świąteczny stół, a po świętach mogą zostać zjedzone przez małych i dużych łasuchów.

Bezowe choineczki

Składniki:

Bezowe choineczki

 

  • 2 mocno schłodzone białka
  • 140 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta drobnej soli
  • barwnik spożywczy
  • cukrowe płatki śniegu
  • cukrowe perełki
  • miód lub lukier

Sposób przygotowania:

Bezowe choineczki
Schłodzone białka ubijamy z odrobiną soli. Partiami dodajemy cukier, cały czas miksując.

Gdy piana zrobi się sztywna, dodajemy sok z cytryny i barwnik w ilości podanej na opakowaniu.

Masą napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem, formując z masy kształt choinki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 st. na termoobieg i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 st. W drzwiczki wkładamy drewnianą łyżkę, żeby zapewnić przepływ powietrza.

Bezy suszymy około 1,5 godziny, po czym zostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostudzenia.

Zdobimy cukrowymi perełkami i płatkami śniegu przyklejając je za pomocą miodu lub lukru.