Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Bezowe ozdoby choinkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bezowe, kolorowe ozdoby fajnie wyglądają na choince. Na mojej w dziwny sposób szybko znikają. Są po prostu pyszne.....

Bezowe ozdoby choinkowe

Składniki:

Bezowe ozdoby choinkowe

 

  • 15 dkg cukru pudru
  • 3 bialka
  • kilka dowolnych barwników spożywczych
  • DO DEKORACJI;
  • 1-2 lyżeczki perelek cukrowych
  • 1-2 lyżki czekoladowej i kolorowej posypki

Sposób przygotowania:

Bezowe ozdoby choinkowe
Jedną lub dwie blachy wylożyć folią aluminiową. Bialka ubić na sztywną pianę, po czym dodawać powoli przesiany cukier puder, aż powstanie gęsta piana. Ubitą z cukrem gęstą pianę podzielić na kilka części i zabarwić barwnikami spożywczymi. Na szprycę do wyciskania kremów nalożyć końcówkę wyciętą w gwiazdkę. Napelnić kolejno szprycę kolorową pianą i wyciskać na folię rozlożoną na blasze (kólka, podkówki, ósemki itp.). Należy pamiętać aby każda forma miala otwór na nitkę (mają wisieć na choince). Tak przygotowane ozdoby udekorować perelkami i posypką, wstawić do nagrzanego piekarnika i suszyć 2-3 godziny w temperaturze 100 st.C.