Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Bezowe tartaletki z kremem śliwkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Słodkie bezy w formie tartaletek wypełnione pysznym śliwkowym kremem. Jego kwaskowaty smak przełamuje słodycz bezy. Najlepsze na drugi dzień, kiedy beza zmięknie.

Bezowe tartaletki z kremem śliwkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bezowe tartaletki z kremem śliwkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Bezowe tartaletki z kremem śliwkowym
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150*C. Białka ubić, a kiedy zacznie sztywnieć dodawać porcjami cukier na najwyższych obrotach miksera. Łyżka po łyżce. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Połączyć. Nałożyć do silikonowych foremek na tartaletki. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 120*C. Piec 1,5 godziny. Wystudzić w piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wyjąć ostrożnie bezy.KREM: Śliwki pozbawić pestek i włożyć do rondelka z cukrem. Podgrzewać na małym ogniu. Można podlać odrobiną wody. Smażyć, aż śliwki puszczą sporo soku. Zmiksować blenderem i wstawić powtórnie na ogień. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1 łyżce wody i wlać do śliwek. Zagotować i dodać cynamon. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimną śmietankę ubić i wmieszać do śliwek. Nałożyć krem do rękawa cukierniczego i wycisnąć na tartaletki. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Bezowe tartaletki z kremem śliwkowym
Białka ubić z cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem na lśniącą i sztywną masę.
Bezowe tartaletki z kremem śliwkowym
Wysuszone bezy ostrożnie wyciągać z foremek.
Bezowe tartaletki z kremem śliwkowym
Do śliwek dodać mąkę rozpuszczoną w wodzie i ugotować gęsty krem.
Bezowe tartaletki z kremem śliwkowym
Śliwki łączyć z ubitą śmietanką delikatnie mieszając.

Tagi:

śliwki tarta