iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Bezowy torcik z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Torcik na spodzie bezowym do tego dużo bitej śmietany truskaweczki , sos truskawkowy i prażone migdały - proste szybkie wyjątkowe

Bezowy torcik z truskawkami

Składniki:

Bezowy torcik z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Bezowy torcik z truskawkami
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Białka ubijam na sztywno z solą, dodaje stopniowo cukier cały czas ubijając, dodaję ocet i mąkę. Miksuję masę aż będzie sztywna i błyszcząca. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Rysujemy koło o średnicy ok 30 cm. Na okrąg wykładamy bezę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszam temperaturę do 130 stopni , pieczemy ok 70 min. Potem studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Nakładamy na zimną bezę. Truskawki myjemy kroimy układamy na kremie. Pistacje siekamy . Posypujemy torcik. Polewamy sosem truskawkowym i posypujemy cukrem pudrem gronowym. Ozdabiamy listkami mięty i czereśniami koktajlowymi.