WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Bezowy tort migdałowy z owocami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli deserów. Chrupiący z wierzchu, miękki w środku tort bezowy z kremem śmietankowym i owocami.

Bezowy tort migdałowy z owocami

Składniki:

Bezowy tort migdałowy z owocami

Ciasto

  • 6 żółtek
  • 300g cukru
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka octu

Sposób przygotowania:

Bezowy tort migdałowy z owocami
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Gdy będą dokładnie ubite dodajemy ocet i dokładnie zmielone migdały. Delikatnie mieszamy i wykładamy na papier w kształt koła.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 120 stopni na 10 minut, a następnie pieczemy kolejną godzinę w 100 stopniach. Wystudzamy przez noc w otwartym piekarniku.

Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem migdałowym, następnie dodając stopniowo mascarpone.

Ubity na sztywno krem wykładamy na tort i wierzch dekorujemy owocami.

Krem

1 śmietana kremówka
2 opakowania mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 cukier migdałowy
owoce do dekoracji