Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Bezunia z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepyszne i efektowne ciasto

Bezunia z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bezunia z jagodami

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 0, 5 l mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Jagody:
  • 0,5 kg jagód
  • 4 łyżki cukru żelującego
  • Beza:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanek

 

Sposób przygotowania:

Bezunia z jagodami
Biszkopt: Białka ubic na sztywno z cukrem. Dodać żółtka cały czas miksując. Następnie przesitować mąke i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Po ostudzeniu przeciąć na pół. Masa: Ugotowac budyń. Ostudzić. Masło utrzec na puch, dodać cukier puder i budyń, a następnie zmiksować. Jagody: Jagody opłukać i zagotować. Wsypac cukier zelujący i pogotowac jeszcze ok. 2-3 minuty cały czas mieszając. Ostudzić. Beza: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier nadal miksująć. Następnie dodać swieżo wyciśnięty sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować. Przełożyc na blache i na wierzchu można porobić wzorki widelcem. Włożyc do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze zostawić na 10 minut, a nastepnie zmniejszyć do 120 i suszyc przez ok. 3-4 godziny. Powyłaczeniu piekarnika niw wyciągać bezy do momentu aż ostygnie.
Bezunia z jagodami
biskzopta po wystudzeniu nalezy przeciac
Bezunia z jagodami
aby ebza ładnie wygladała robimy na wierzch wzorki
Bezunia z jagodami
na masie rozsmarowujemy owoce w cukrze zelujacym
Bezunia z jagodami
ciasto wyglada bardzo efektownie i pysznie smakuje