magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Bezy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bezy inaczej

Bezy

Składniki:

Bezy

  • Składniki masy :
  • 8 białek,
  • 40 dag cukru kryształu.

  • Składniki kremu :
  • 8 żółtek,
  • 10 dag cukru,
  • 10 dag masła,
  • 1 paczka cukru waniliowego.

  • Ewentualnie rozpuszczona czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

Bezy

Ubić białka na sztywną pianę (nie używać do tego aluminiowych naczyń), wsypać cukier i nadal ubijać, aż masa będzie gładka. Zrobić z papieru pergaminowego kornet, włożyć do niego ubitą Masę. Uciętym rogiem kornetu wyciskać okrągłe ciasteczka w kształcie kapelusza grzyba na tortownicę lub blachę wyłożoną pergaminem i wysypanym cukrem pudrem. Suszyć w niezbyt gorącym piecu 2 do 3 godzin. Po wysuszeniu zdjąć z pergaminu i łączyć po 2 sztuki, przekładając kremem. Przyrządzanie kremu. Żółtka z cukrem włożyć do rondelka, wstawić w drugi rondelek z gotującą wodą i mieszać, aż się masa zaparzy. Następnie wyjąć rondelek na podstawkę i mieszać do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, wmieszać cukier waniliowy i połączyć z masą wciąż wymieszanie. Przekładać kremem ciastka.