Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Bezy do deserów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kiedy pozostaje mi białko z jajek, wtedy najczęściej piekę bezy, te z kolei można wykorzystać do stworzenia nowych deserów.

Bezy do deserów Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bezy do deserów

 

Sposób przygotowania:

Bezy do deserów
Białka ubijam ze szczyptą soli i po trochę partiami dodaję cukier puder, ciągle ubijając. Nie podaję ilości cukru, bo zawsze w czasie ubijania próbuję, czy piana jest dostatecznie słodka. Kolejno dodaję trochę soku z cytryny, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Na wyłożonej papierem blasze formuje małe bezy. Suszę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150°C, kiedy lekko się zetną po ok.10 min. zmniejszam temperaturę nawet do 70°C. Czas suszenia uzależniony jest od wielkości bez.
Bezy do deserów
Z podanych składników ubić sztywną pianę.
Bezy do deserów
Za pomocą szprycy formować małe bezy.

Tagi:

bezy