madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Bezy z kremem cytrynowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo często zostają nam białka i dlatego warto zrobić wtedy bezy, długi jest czas pieczenia a, właściwie suszenia, ale warto.

Bezy z kremem cytrynowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bezy z kremem cytrynowym

 

 

Sposób przygotowania:

Bezy z kremem cytrynowym
Bezy: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i cukru, który dodajemy po łyżce. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni z włączonym termoobiegiem. Z tej porcji wyszły mi 2 blaszki i tak je włożyłam. Następnie pieczemy czy może nazwijmy suszymy przez 2,5 godziny. Krem: Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy do garnka, dodajemy jajko i żółtko, mąkę ziemniaczaną i cukier i gotujemy. Po zestawieniu z ognia dodajemy masło i mieszamy aby się rozpuściło, mieszamy z serkiem. Tak przygotowanym kremem sklejamy bezy.
Bezy z kremem cytrynowym
Białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem
Bezy z kremem cytrynowym
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki
Bezy z kremem cytrynowym
Na małym ogniu gotujemy krem cytrynowy