KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Biała fasola z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pożywna gotowana biała fasola. Podana w innych sposób nie w zupie. Z sosem pomidorowym świetnie się komponuje.

Biała fasola z sosem

Składniki:

Biała fasola z sosem

 

  • Fasola jaś 200 g
  • Marchewka 1 szt
  • Pietruszka korzeń 1 szt
  • Seler ćwiartka
  • Majeranek 2 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sos pomidorowy 1 opakowanie

 

Sposób przygotowania:

Biała fasola z sosem
Przez noc namoczyć fasolę w zimnej wodzie. Marchewkę umyć, obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Selera odkroić potrzebną ilość, umyć, obrać, wypłukać i pokroić w słupki. Pietruszkę umyć, obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do moczącej się fasoli dolać wody jeśli jest taka potrzeba. Gotować 1 godzinę często mieszając. Po godzinie do gotującej się fasoli dodać rozdrobnione warzywa i majeranek, mieszać, dalej gotować. Fasolę gotować do miękkości, często mieszać, uzupełnić ilość wody. Ugotowaną fasolę odcedzić z wody na gęstym sitku. Pozostawić w ciepłym. Przygotować sos według przepisu na opakowaniu. Przygotowanym sosem polewać ugotowaną fasolę.

Tagi:

sosy