Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Biała kapusta na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Biała kapusta fajnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, tu w wersji na ciepło i na ostro w stylu chińskim rozgrzeje nas nie tylko od środka :)

Biała kapusta na ostro

Składniki:

Biała kapusta na ostro

 

  • 1 nieduża główka białej kapusty lub połowa dużej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego (nie mielonego )
  • 1 papryczka chilli
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka octu ( najlepiej ryżowego )
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki cukru brązowego

 

Sposób przygotowania:

Biała kapusta na ostro
Kapustę pozbawiamy twardego środka i liście kroimy w kostkę ( na jeden kęs ). Kapustę mieszamy razem z solą odkładamy na chwilę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju wrzucamy ziarna pieprzu syczuańskiego i pokrojoną papryczkę chilli i przesmażamy chwilę. Dodajemy posoloną i pokrojoną w kostkę kapustę i smażymy około 10 minut. Jeśli kapusta zaczyna się przypalać podlewamy ją odrobiną wody. Do przesmażonej kapusty dodajemy ocet, cukier i olej sezamowy - mieszamy i smażymy do czasu aż kapusta zmięknie ( ma być al dente a nie rozgotowana), serwujemy od razu po przygotowaniu.

Tagi:

kapusta