Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2431]

Biała kapusta z koperkiem i kminkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nasiona kminku można zastąpić kminkiem mielonym.

Biała kapusta z koperkiem i kminkiem.

Składniki:

Biała kapusta z koperkiem i kminkiem.

  • 1 kg kapusta biała,
  • 2 szt marchew,
  • 3-4 łyżki koperek usiekany,
  • 2 łyżeczki kminek,
  • 2 łyżki mąka,
  • 2 łyżki masło,
  • 2 łyżki sok z cytryny,
  • do smaku sól

Sposób przygotowania:

Biała kapusta z koperkiem i kminkiem.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, dodać utarte na tarce marchewki, wlać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem około 10 minut. Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę, wymieszać i zrobić jasną zasmażkę. Połączyć z kapustą, dodać sok z cytryny, kminek, przyprawić do smaku solą i zagotować. Następnie zdjąć z ognia, wsypać posiekany koperek i wymieszać.