Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Biała kasza gryczana z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Danie obiadowe dla mojej córki wegetarianki - zdrowe, smaczne i sycące. Biała kasza gryczana jest zdrowsza od palonej i delikatniejsza w smaku.

Biała kasza gryczana z warzywami

Składniki:

Biała kasza gryczana z warzywami

 

  • biała kasza gryczana - 200 g,
  • seler naciowy - 5 gałązek,
  • marchew - 2 szt,
  • cebula - 2 szt,
  • kukurydza - 1 puszka,
  • czosnek - 4 ząbki,
  • szczypiorek - 1 pęczek,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • oliwki czarne do dekoracji i smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Biała kasza gryczana z warzywami

gotowanie kaszy

Biała kasza gryczana z warzywami
Biała kasza gryczana przygotowana do dodania do warzyw

Ugotować kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu.

smażenie warzyw

Biała kasza gryczana z warzywami
Oskrobane i pokrojone warzywa usmażyć na odrobinie oleju

Umyć warzywa. Marchewkę oskrobać, cebulę i czosnek obrać.
Na rozgrzany olej na patelni położyć plasterki czosnku.

Dołożyć pokrojoną w talarki marchewkę i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć razem ok 5-6 minut a następnie dołożyć pokrojone pałki selera.

Smażyć kolejne 6-7 minut a potem dosypać kukurydzę.

mieszanie

Biała kasza gryczana z warzywami
Warzywa po usmażeniu i wymieszaniu z kaszą wzbogacić o szczypiorek

Po kolejnych kilku minutach dosypać kaszę i doprawić do smaku pieprzem oraz solą.

Przesmażyć razem i przemieszać z posiekanym szczypiorkiem.

Podawać na gorąco z czarnymi oliwkami.


Tagi:

kasza danie