p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Biała kiełbasa domowa surowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

jeśli biała kiełbasa to tylko własnej roboty

Biała kiełbasa domowa surowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biała kiełbasa domowa surowa

 

  • 2 kg mięso z karkówki,
  • 2 kg łopatka wieprzowa,
  • 2 kg boczek surowy,
  • 1 op. sól czosnkowa Prymat,
  • 15 g majeranek,
  • 4 łyżeczki Sól,
  • 2 łyżeczka pieprz,
  • 1 główka czosnek,
  • 1,5 litra woda przegotowana,
  • 5 mb jelita wieprzowe

 

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa domowa surowa
Wszystkie gatunki mięsa kroimy w kostkę, mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach, dodajemy sól czosnkową, czosnek i przyprawy wg smaku, wodę i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę aby masa doszła. Jelita odmaczamy w wodzie, nakładamy na lejek masarski nałożony na maszynkę do mięsa, nakładając masę mięsną w jelita formujemy kilkunasto centymetrowe kiełbasy, kiełbaski okręcamy kilka razy wokół osi i nakładamy dalej masę, kiełbasy zabezpieczamy na końcówkach wiążąc je lub za pomocą drewienek od zapałek.
Biała kiełbasa domowa surowa
Wszystkie gatunki mięsa kroimy w kostkę
Biała kiełbasa domowa surowa
mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach