SUPERPRZEPIS

Biała kiełbasa-idealna na Wielkanoc

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Biała kiełbasa-idealna na Wielkanoc Więcej zdjęć (7)

Jak Wielkanoc to i biała kiełbasa musi być. Zrobiłam zapas, będzie akurat do żurku. Wyszło mi 20 pętek :)

Składniki:

Biała kiełbasa-idealna na Wielkanoc

Składniki

  • szybka wieprzowa 1,5 kg
  • karkówka 1,5 kg
  • sól - 50 g
  • pieprz - 1 płaska łyżeczka, mielony
  • czosnek - 5 ząbków
  • woda - 300 ml wody zimnej
  • majeranek - 4 łyżki, suszony
  • jelita
  • przyprawa do białej kiełbasy 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa-idealna na Wielkanoc

Krok 1

Mięso umyłam osuszyłam i pokroiłam do mielenia. Zmieliłam na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełożyłam do dużej miski, wsypałam majeranek, sól, pieprz i przyprawę do białej kiełbasy.

Dodałam zimną wodę, sprasowany czosnek i wyrobiłam farsz. Odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce.

Flaki wymoczyłam ( 3 godziny). Przy użyciu maszynki do mielenia, odpowiedniej nakładki, naturalnych flaków (wcześniej wymoczonych) zrobiłam pętka.

Kiełbaski oddzielaj od siebie obracając je wokół własnej osi, każdą w przeciwnym kierunku.

Krok 2

Gotową białą kiełbasę włóż do wrzącej wody. Skręć gaz, woda po włożeniu mięsa nie może wrzeć ma tylko pozostać bardzo gorąca.

W tak przygotowanej kąpieli trzymaj kiełbaski przez 20 minut. Po tym czasie podawaj lub ostudź i zamroź.

Biała kiełbasa-idealna na Wielkanoc
Mięso umyłam osuszyłam i pokroiłam do mielenia
Biała kiełbasa-idealna na Wielkanoc
Zmieliłam szynkę i karkówkę na maszynce o dużych oczkach.
Biała kiełbasa-idealna na Wielkanoc
Zmielone mięso przełożyłam do dużej miski, wsypałam majeranek, sól, pieprz i przyprawę do białej kiełbasy.
Biała kiełbasa-idealna na Wielkanoc
Przy użyciu maszynki do mielenia, odpowiedniej nakładki, naturalnych flaków
Biała kiełbasa-idealna na Wielkanoc
Kiełbaski oddzielaj od siebie obracając je wokół własnej osi, każdą w przeciwnym kierunku.
Biała kiełbasa-idealna na Wielkanoc
Gotową białą kiełbasę włóż do wrzącej wody. Skręć gaz, woda po włożeniu mięsa nie może wrzeć