Strona główna Biała kiełbasa parzona i pieczona

Biała kiełbasa parzona i pieczona

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2778
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 5
Biała kiełbasa parzona i pieczona
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Chyba nikt w mojej Rodzinie nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez białej kiełbasy .


trudność: łatwe
czas:

Biała kiełbasa parzona i pieczona - SKŁADNIKI:

  • 2 kg dobrej białej kiełbasy ( najsmaczniejsza jest wieprzowo -wołowa moim zdaniem )
  • mięsa nie zagęszczonego , bez śmietany itp.- po prostu sam tłuszcz i sos z mięsa - raczej pikantny )

Biała kiełbasa parzona i pieczona - PRZYGOTOWANIE:

Białą kiełbasę wiążemy w małe serdelki ( to akurat wymysł naszej rodzinki - lubimy jak kiełbaski są małe )nicią do sznurowania mięs . Układamy w szerokim garnku zwijając w spiralę .Zalewamy wodą tak by przykryła kiełbasę . Jeśli potrzeba doprawić bo nie wszystkie kiełbasy są odpowiednio doprawione to można do parzenia dodać czosnek ( ze 3 ząbki ) , liść laurowy ( 2 szt. ) i ziele angielskie ( 4 szt. ) - ja nie daję bo kiełbasa którą kupuje jest odpowiednio pikantna . Doprowadzamy wodę do wrzenia , zmniejszamy gaz i parzymy kiełbasę na minimalnym gazie 20 minut . Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia . Dzielimy na poszczególne kiełbaski usuwając nici . Na głęboką patelnię odpowiedniej wielkości wlewamy sos ( ja daję nie przecierany to znaczy z kawałkami cebuli , przyprawami itp. ) .Rozgrzewamy go i w gorący wkładamy kiełbaski . Na ostrym gazie dusimy kiełbaski przewracając je tak by zrumieniły sie i przesiąkły smakiem sosu ( trzeba uważać by sos sie nie przypalił ) . Kiełbaski wyjmujemy i podajemy na zimno lub w sosie na gorąco . * Używam sosu z przepisu ,,Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i cebuli ". A co najlepsze to po uduszeniu w tym sosie białej kiełbasy staje się on jeszcze lepszy . Miksuję go i podaje w nim kiełbasę na ciepło lub wkładam w niego plastry schabu i podgrzewam .U mnie to działa jak cykl - piekę mięso , parzę kiełbasę - na wywarze z kiełbasy robie żurek , na sosie z pieczenia mięs piekę kiełbasę i podaje ją na zimno i gorąco , podgrzewam również w sosie plastry schabu .Sos miksuję , rozrabiam śmietanką , zagęszczam piernikiem , podlewam piwem - wszystko zależy od wyobraźni - możemy mieć kilkanaście potraw z jednego stania przy garnkach .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biała kiełbasa parzona i pieczona  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Zrazy mielone z pieczarkami i serem Sernik na zimno warstwowy Tymiankowy sos grzybowy z duszonych grzybów
Śledź po gdańsku w białym winie i jabłuszku Prosty dżem jabłkowy Pierogi z masą makową
Sałatka  z kiełkami cebuli Koktajl ananasowy z białą czekoladą Spaghetti z pomidorami
Deser ryżowy z cynamonem Placki ziemniaczane z kapustą Ciasto Królowa Śniegu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane