Strona główna Biała kiełbasa parzona i pieczona

Biała kiełbasa parzona i pieczona

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2785
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 5
Biała kiełbasa parzona i pieczona
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Chyba nikt w mojej Rodzinie nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez białej kiełbasy .


trudność: łatwe
czas:

Biała kiełbasa parzona i pieczona - SKŁADNIKI:

  • 2 kg dobrej białej kiełbasy ( najsmaczniejsza jest wieprzowo -wołowa moim zdaniem )
  • mięsa nie zagęszczonego , bez śmietany itp.- po prostu sam tłuszcz i sos z mięsa - raczej pikantny )

Biała kiełbasa parzona i pieczona - PRZYGOTOWANIE:

Białą kiełbasę wiążemy w małe serdelki ( to akurat wymysł naszej rodzinki - lubimy jak kiełbaski są małe )nicią do sznurowania mięs . Układamy w szerokim garnku zwijając w spiralę .Zalewamy wodą tak by przykryła kiełbasę . Jeśli potrzeba doprawić bo nie wszystkie kiełbasy są odpowiednio doprawione to można do parzenia dodać czosnek ( ze 3 ząbki ) , liść laurowy ( 2 szt. ) i ziele angielskie ( 4 szt. ) - ja nie daję bo kiełbasa którą kupuje jest odpowiednio pikantna . Doprowadzamy wodę do wrzenia , zmniejszamy gaz i parzymy kiełbasę na minimalnym gazie 20 minut . Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia . Dzielimy na poszczególne kiełbaski usuwając nici . Na głęboką patelnię odpowiedniej wielkości wlewamy sos ( ja daję nie przecierany to znaczy z kawałkami cebuli , przyprawami itp. ) .Rozgrzewamy go i w gorący wkładamy kiełbaski . Na ostrym gazie dusimy kiełbaski przewracając je tak by zrumieniły sie i przesiąkły smakiem sosu ( trzeba uważać by sos sie nie przypalił ) . Kiełbaski wyjmujemy i podajemy na zimno lub w sosie na gorąco . * Używam sosu z przepisu ,,Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i cebuli ". A co najlepsze to po uduszeniu w tym sosie białej kiełbasy staje się on jeszcze lepszy . Miksuję go i podaje w nim kiełbasę na ciepło lub wkładam w niego plastry schabu i podgrzewam .U mnie to działa jak cykl - piekę mięso , parzę kiełbasę - na wywarze z kiełbasy robie żurek , na sosie z pieczenia mięs piekę kiełbasę i podaje ją na zimno i gorąco , podgrzewam również w sosie plastry schabu .Sos miksuję , rozrabiam śmietanką , zagęszczam piernikiem , podlewam piwem - wszystko zależy od wyobraźni - możemy mieć kilkanaście potraw z jednego stania przy garnkach .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biała kiełbasa parzona i pieczona  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Pierogi z grzybami kapustą i otrębami Ciasto mocno czekoladowe Pieczony pstrąg w szynce parmeńskiej
Gołąbki z mięsem i pieczarkami Pieczone pierogi z barszczem Barszczyk wigilijny z uszkami
Sznycelki drobiowo- wieprzowe z kukurydzą Surówka z pora i ogórka Jadło zakapiora - pęczak z kurczakiem i kiełbasą
Brokułowa z pęczakiem Filetowe kieszonki z groszkiem cukrowym Pomidorowe żeberka z fasolą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane