Strona główna Biała kiełbasa parzona i pieczona

Biała kiełbasa parzona i pieczona

Babciagramolka - Przepis na: Biała kiełbasa parzona i pieczona offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2756
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Biała kiełbasa parzona i pieczona
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Chyba nikt w mojej Rodzinie nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez białej kiełbasy .


trudność: łatwe
czas:

Biała kiełbasa parzona i pieczona - SKŁADNIKI:

  • 2 kg dobrej białej kiełbasy ( najsmaczniejsza jest wieprzowo -wołowa moim zdaniem )
  • mięsa nie zagęszczonego , bez śmietany itp.- po prostu sam tłuszcz i sos z mięsa - raczej pikantny )

Biała kiełbasa parzona i pieczona - PRZYGOTOWANIE:

Białą kiełbasę wiążemy w małe serdelki ( to akurat wymysł naszej rodzinki - lubimy jak kiełbaski są małe )nicią do sznurowania mięs . Układamy w szerokim garnku zwijając w spiralę .Zalewamy wodą tak by przykryła kiełbasę . Jeśli potrzeba doprawić bo nie wszystkie kiełbasy są odpowiednio doprawione to można do parzenia dodać czosnek ( ze 3 ząbki ) , liść laurowy ( 2 szt. ) i ziele angielskie ( 4 szt. ) - ja nie daję bo kiełbasa którą kupuje jest odpowiednio pikantna . Doprowadzamy wodę do wrzenia , zmniejszamy gaz i parzymy kiełbasę na minimalnym gazie 20 minut . Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia . Dzielimy na poszczególne kiełbaski usuwając nici . Na głęboką patelnię odpowiedniej wielkości wlewamy sos ( ja daję nie przecierany to znaczy z kawałkami cebuli , przyprawami itp. ) .Rozgrzewamy go i w gorący wkładamy kiełbaski . Na ostrym gazie dusimy kiełbaski przewracając je tak by zrumieniły sie i przesiąkły smakiem sosu ( trzeba uważać by sos sie nie przypalił ) . Kiełbaski wyjmujemy i podajemy na zimno lub w sosie na gorąco . * Używam sosu z przepisu ,,Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i cebuli ". A co najlepsze to po uduszeniu w tym sosie białej kiełbasy staje się on jeszcze lepszy . Miksuję go i podaje w nim kiełbasę na ciepło lub wkładam w niego plastry schabu i podgrzewam .U mnie to działa jak cykl - piekę mięso , parzę kiełbasę - na wywarze z kiełbasy robie żurek , na sosie z pieczenia mięs piekę kiełbasę i podaje ją na zimno i gorąco , podgrzewam również w sosie plastry schabu .Sos miksuję , rozrabiam śmietanką , zagęszczam piernikiem , podlewam piwem - wszystko zależy od wyobraźni - możemy mieć kilkanaście potraw z jednego stania przy garnkach .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biała kiełbasa parzona i pieczona  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Marynowane winogrona Pierogi z zielonawymi gołąbkami Naleśniki czekoladowe z ananasem
Makowe muffiny z białą czekoladą Jajeczna pasta z kurczakiem Jajecznica z kanią
Torcik omletowy przekładany budyniem Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami Szynka peklowana z szynkowara
Serowy omlecik makaronowy Kurczak zapiekany z warzywami Makaron z dynią i jarmużowym pesto

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane