anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 691]

Biała kiełbasa pieczona w cebuli i cydrze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bardzo prosty i bardzo smaczny sposób na białą kiełbasę. Tak przygotowana kiełbasa świetnie się sprawdzi na wielkanocnym stole, ale też można ją podać na rodzinną kolację lub szybki obiad.

Biała kiełbasa pieczona w cebuli i cydrze

Składniki:

Biała kiełbasa pieczona w cebuli i cydrze

 

  • biała kiełbasa – 8 szt.
  • czerwona cebula - 3 szt.
  • cydr - 1/2 szklanki
  • miód lipowy – 1 łyżka
  • musztarda francuska – 2 łyżki
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny – 1-2 łyżeczki
  • olej rzepakowy – 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa pieczona w cebuli i cydrze

ETAP 1:

Biała kiełbasa pieczona w cebuli i cydrze
Na wcześniej uduszonej cebuli ułożyć kiełbasę.

Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, posolić do smaku i poddusić bez rumienienia, często mieszając.

Doprawić do smaku majerankiem i czarnym pieprzem świeżo mielonym. Zawartość patelni przełożyć do naczynia do zapiekania. Wlać pół szklanki cydru.

Na cebuli ułożyć białe kiełbaski wcześniej gęsto nakłute patyczkiem do szaszłyków. Musztardę wymieszać z miodem, a powstałą miksturę rozsmarować na kiełbasach.

Naczynie z kiełbasą wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 35-45 minut. W trakcie pieczenia kiełbasę polewać kilka razy powstałym sosem.

Podawać z chlebem, ćwikłą lub chrzanem.