edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Biała kiełbasa pieczona w piwie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Słodko pikantna, idealna z dodatkiem ziemniaków albo pieczywa. Świetnie sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole, ale również podczas wszelkiego rodzaju imprez.

Biała kiełbasa pieczona w piwie

Składniki:

Biała kiełbasa pieczona w piwie

 

  • 0,5 kg surowej białej kiełbasy
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • sproszkowana słodka papryka
  • chili
  • majeranek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 0,5 szklanki piwa na miodzie

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa pieczona w piwie

1.

Biała kiełbasa pieczona w piwie
Cebulę zeszklić na oleju i doprawić do smaku.

Obraną i pokrojoną w półplastry cebulę posolić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Doprawić do smaku pieprzem, chili, papryką i majerankiem, rozłożyć równą warstwą w naczyniu do zapiekania.

2.

Biała kiełbasa pieczona w piwie
Ułożoną na cebuli kiełbasę nakłuć wykałaczką.

Kiełbasę bez rozcinania rozłożyć na cebuli, ponakłuwać w kilku miejscach wykałaczką.

3.

Biała kiełbasa pieczona w piwie
Przygotowaną kiełbasę posmarować mieszanką miodu i musztardy.

Musztardę wymieszać z miodem i rozłożyć ją na kiełbaskach. Całość podlać piwem.

4.

Biała kiełbasa pieczona w piwie
Kiełbasę upiec na rumiano i porozcinać na kawałki.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut, aż kiełbasa ładnie się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika porozcinać na pojedyncze kawałki.