Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Biała kiełbasa pieczona z porem i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Biała kiełbasa w towarzystwie pora i jabłka, podlana cydrem poleca się nie tylko na świąteczne obiady i kolacje.

Biała kiełbasa pieczona z porem i jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biała kiełbasa pieczona z porem i jabłkiem

 

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 2-3 jabłka
  • 1 -2 średniej wielkości pory
  • 1 szklanka cydru
  • 1-2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kieliszek wody
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa pieczona z porem i jabłkiem
Kiełbasę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy (nie doprowadzając do wrzenia). Wyłączamy ogień i zostawiamy kiełbasę w gorącej wodzie pod przykryciem przez 20-30 minut.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na oleju pokrojony w półplasterki por. Wlewamy kieliszek wody i dusimy na wolnym ogniu por przez 15 minut, aż zmięknie. Por lekko solimy i pieprzymy.

Naczynie żaroodporne spryskamy olejem i układamy w nim kiełbasę. Na kiełbasę wykładamy podduszonego pora, pokrojone na ósemki jabłko (pozbawione gniazd nasiennych ) i wszystko zalewamy cydrem – przykrywamy folią i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Następnie folię zdejmujemy, oprószamy wszystko solą, pieprzem i cukrem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut aż kiełbasa ładnie się zarumieni.

Kiełbasę serwujemy np. z pieczywem i ćwikłą.

Smacznego.
Biała kiełbasa pieczona z porem i jabłkiem
Kiełbasę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy (nie doprowadzając do wrzenia). Wyłączamy ogień i zostawiamy kiełbasę w gorącej wodzie pod przykryciem przez 20-30 minut.
Biała kiełbasa pieczona z porem i jabłkiem
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na oleju pokrojony w półplasterki por. Wlewamy kieliszek wody i dusimy na wolnym ogniu por przez 15 minut, aż zmięknie. Por lekko solimy i pieprzymy.
Biała kiełbasa pieczona z porem i jabłkiem
Naczynie żaroodporne spryskamy olejem i układamy w nim kiełbasę. Na kiełbasę wykładamy podduszonego pora, pokrojone na ósemki jabłko (pozbawione gniazd nasiennych ) i wszystko zalewamy cydrem
Biała kiełbasa pieczona z porem i jabłkiem
przykrywamy folią i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie folię zdejmujemy, oprószamy wszystko solą, pieprzem i cukrem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut aż kiełbasa ładnie się zarumieni.