Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Biała kiełbasa po celestyńsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Potrawa z polotem, czyli na każdą okazję

Biała kiełbasa po celestyńsku

Składniki:

Biała kiełbasa po celestyńsku

 

  • 50 dag białej kiełbasy,
  • 20 dag pieczarek,
  • 2 dag mąki,
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • 10 dag groszku konserwowego,
  • natka pietruszki,
  • tłuszcz, sól, pieprz i przyprawa maggi do smaku.

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa po celestyńsku
Kiełbasę umyć, włożyć do naczynia, zalać wrzącą wodą i podgrzewać przez 10 min. na małym ogniu pod przykryciem w temperaturze ok. 90 stopni C. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, usmażyć, oprószyć mąką, wlać śmietanę, zagotować. Dodać groszek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą maggi. Kiełbasę wyjąć, pokroić na porcje, polać przygotowanym sosem, dusić kilka minut. Podawać z ziemniakami z wody