Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Biała kiełbasa w sosie z jasnego piwa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kiełbasę w piwnym sosie można podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Biała kiełbasa w sosie z jasnego piwa

Składniki:

Biała kiełbasa w sosie z jasnego piwa

 

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 4 szkl jasnego piwa
  • 2 cebule
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżka smalcu
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • przyprawa maggi do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa w sosie z jasnego piwa
Piwo wlać do rondla, zagotować, dodać cebulę, majeranek i kiełbasę, gotować około pół godziny. Następnie przykryć i odłożyć na 30 minut. Z mąki i masła zrobić rumianą zasmażkę. Z wywaru wyjąć kiełbasę i pokroić na kawałki. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu. Cebulę dokładnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Do wywaru z piwa i cebuli dodać zasmażkę wymieszaną w małej ilości zimnej wody, zagotować. Włożyć pokrojoną kiełbasę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Podawać polane usmażonym boczkiem.