jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Biała kiełbasa ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Polecam jeśli ktoś szuka pomysłu na oryginalnie podaną białą kiełbaskę- klasykę Wielkanocnego stołu. PYCHA!!!

Biała kiełbasa ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biała kiełbasa ze śliwką

 

  • Składniki:
  • 3 białe kiełbaski,
  • 15 dag wędzonego boczku,
  • ok 12 dag suszonych śliwek kalifornijskich,
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia (2-3 łyżki),
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • Natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa ze śliwką
Cebule obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Tak przygotowaną delikatnie podsmażmy na oleju. Miedzy czasie boczek kroimy w kostkę. Pokrojony dodajemy do cebuli i razem chwilkę smażymy. Do całość dodajemy przecięte na połowę śliwki oraz kiełbaski. Doprawiamy do smaku i podlewamy winem. Danie dusimy około 10 minut, by kiełbasa nie była surowa. Ewentualnie delikatnie podlewamy wodą. Gotową kiełbasę porcjujemy na talerze i podajemy. Przed podaniem oprószamy posiekaną pietruszką.
Biała kiełbasa ze śliwką
Cebule kroimy w piórka i delikatnie podsmażamy
Biała kiełbasa ze śliwką
Pokrojony boczek dokładamy do przygotowanej cebuli
Biała kiełbasa ze śliwką
Śliwki kalifornijskie przekrawamy na połowy.
Biała kiełbasa ze śliwką
Do cebuli i boczku dokładamy śliwki i kiełbasę. Podlewamy winem i dusimy.