ankaaa86_aa

ankaaa86_aa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Biała masa cukrowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wspaniała masa do dekoracji ciast czy tortów.

Biała masa cukrowa

Składniki:

Biała masa cukrowa

 

  • 70 ml zimnej wody
  • 80 dg cukru pudru
  • 50 g glukozy w proszku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki margaryny
  • olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Biała masa cukrowa
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 5 minut. Po 5 minutach rozpuszczamy żelatynę nad para wodną. Wsypujemy powoli glukozę,ale trzeba uważać,aby masa się nie zagotowała.Jeżeli się zagotuje to trzeba zacząć wszystko od nowa. Dodajemy margarynę.Zdejmujemy z ognia zanim margaryna sie rozpuści. Dodajemy olejek migdałowy. Całą masę łączymy z cukrem pudrem.Wyrabiać,aż masa będzie plastyczna. Do masy można dodać barwniki spożywcze tym samym zmieniając kolor.