jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Białe michałki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Uwielbiam cukierki Michałki. Ciasto z ich dodatkiem jest pyszne!

Białe michałki

Składniki:

Białe michałki

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Biszkopt biały:
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki mąki tortowej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Beza kokosowa:
  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 20 dag kokosu,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • Masa czekoladowa z michałkami
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 czekolady gorzkie,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 200g cukierków „Białe michałki”,
  • 5 łyżek mleka

 

  • Dodatkowo :
  • Około 40- 50 ml likieru kokosowego (np. malibu), 10ml wody
  • Wodę i likier mieszamy ze sobą

 

Sposób przygotowania:

Białe michałki
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dokładamy żółtka. Do puszystej masy jajecznej dokładamy wymieszane sypkie składniki ( mąki wraz z proszkiem do pieczenia). Ciasto delikatnie mieszamy, a następnie wylewamy na blaszkę. Pieczemy biszkopt w 180°C przez około 15 minut. BEZA: Do białek dokładamy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Do ubitych dokładamy cukier. Następnie do całości dokładamy mąkę , proszek oraz kokos. Całość delikatnie mieszamy. Wymieszane ciasto przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 25 min. MASA: Przygotowaną Żelatynę rozpuszczamy w wodzie (1/3 szklanki). Rozpuszczoną pozostawiamy do ostygnięcia. . Czekoladę łamiemy w kostki rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Schłodzoną śmietankę ubijamy . Gdy śmietanka się ubije dodajemy do niej serek, a następnie czekoladę, Na koniec wlewamy żelatynę i wsypujemy pokrojone michałki. Mieszamy całość.Wykończenie: Biszkopt, masa z michałkami, beza kokosowa. W trakcie przekładania biszkopt nasączamy likierem.