Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Białe szparagi w parmeńskiej szynce z cheddarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dziś zapraszam na pyszne i szybko do przygotowania – pieczone białe szparagi z serem cheddar otulone szynką parmeńską.

Białe szparagi w parmeńskiej szynce z cheddarem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Białe szparagi w parmeńskiej szynce z cheddarem

 

  • 1 kg. świeżych białych szparagów (2 pęczki)
  • masło klarowane (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
  • 100 g. sera cheddar (pokroić w grube paski)
  • 20 plastrów szynki parmeńskiej
  • 50 g. sera parmezan (do posypania)
  • 50 g. sera gouda (do posypania)
  • tymianek (suszony)
  • przyprawy: pieprz kolorowy (świeżo zmielony)

Sposób przygotowania:

Białe szparagi w parmeńskiej szynce z cheddarem
► Szparagi umyć i odciąć twardą zdrewniałą dolną końcówkę (około 2 cm). Przygotowane szparagi gotować w wodzie z odrobiną cukru i masła przez około 7 minut. Wody nie trzeba solić, ponieważ szynka parmeńska i ser są już wystarczająco słone. 

► W plasterek szynki zawinąć 1 szparag i pasek sera cheddar. Obwinięte szynką szparagi ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypać serem gouda, parmezanem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20 - 25 minut w temperaturze 190 C / Termoobieg /.
Białe szparagi w parmeńskiej szynce z chedda
Wierzch zapiekanki posypać serem goudą, serem parmezanem i włożyć do pieca.
Białe szparagi w parmeńskiej szynce z chedda
Tak przygotowane szparagi przed włożeniem do pieca posypać suszonym tymiankiem.
Białe szparagi w parmeńskiej szynce z chedda
Obwinięte szynką szparagi ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Białe szparagi w parmeńskiej szynce z chedda
W plasterek szynki parmeńskiej zawinąć 1 szparag i pasek sera cheddar.

Tagi:

szparagi danie