Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Białe szparagi zawijane w szwarcwaldzką szynkę

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam wykorzystać sezon na świeże białe albo zielone szparagi, bo można z nich wyczarować na prawdę cuda.

Białe szparagi zawijane w szwarcwaldzką szynkę Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Białe szparagi zawijane w szwarcwaldzką szynkę

 

  • 1/2 kg. białych szparagów (1 pęczek)
  • 16 plastrów szynki szwarcwaldzka
  • sos holenderski
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Białe szparagi zawijane w szwarcwaldzką szynkę
► Szparagi opłukać, osuszyć, odciąć zdrewniałe dolne części łodyg i obrać z łyka, omijając główki. 

► W garnku z zagotowaną wodą z dodatkiem soli, cukru i masła, włożyć szparagi, jeśli gotujemy na leżąco, to nie musimy przykrywać garnka. Gotować około 20-25 minut – powinny być miękkie, ale jeszcze jędrne. 

► Szparagi wyjąć z wody, po krótkim ostygnięciu owinąć każdy szparag dwoma płatami szynki i zwinąć w rulonik. Szparagi polać gorącym sosem holenderskim i posypać natką pietruszki.
Białe szparagi zawijane w szwarcwaldzką szynkę
Po krutkim ostygnięciu owinąć każdy szparag dwoma płatami szynki i zwinąć w rulonik.

Tagi:

danie szparagi