kapitan_barbarossa

kapitan_barbarossa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Białkowa jajecznica ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ta prosta w przygotowaniu, lekka i zdrowa potrawa stanowi obowiązkową pozycję w moim tygodniowym menu

Białkowa jajecznica ze szpinakiem

Składniki:

Białkowa jajecznica ze szpinakiem

 

  • JAJECZNICA:
  • 2 białka
  • 1 duża garść szpinaku (może być mrożony)
  • pieprz, sól
  • 0,25 łyżeczki oliwy do spryskania patelni
  • SOS:
  • zioła prowansalskie
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

Białkowa jajecznica ze szpinakiem
Sos pomidorowy możemy przygotować wcześniej, mieszając wodę, koncentrat i zioła, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i przechowywać w lodówce. Do przygotowania potrawy najlepiej użyć jest białek, których nie wykorzystano np. do pieczenia ciasta. Na spryskanej oliwą, gorącej, teflonowej patelni kładziemy szpinak. W przypadku liści mrożonych należy odczekać aż zaczną one puszczać wodę. Następnie zalewamy liście białkami zmieszanymi z solą i pieprzem, a kiedy zaczną się one ścinać mieszamy wszystko drewnianą łopatką. Jajecznice podajemy gorącą z sosem pomidorowym w osobnym naczyniu.