IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Biało-czerwone ciasto z kaszy manny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybki i smaczne ciasto, którego smak większość z nas pamięta z dzieciństwa.

Biało-czerwone ciasto z kaszy manny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biało-czerwone ciasto z kaszy manny

 

  • 200 gram kasza manna,
  • 200 gram masło,
  • 200 gram cukier,
  • 1 litr mleko,
  • 6 opak. herbatniki petit bery,
  • 1 opak. galaretka wiśniowa
  • Mleko zagrzać z cukrem (powinien się w nim rozpuścić), następnie dodać masło i mieszać aż się

Sposób przygotowania:

Biało-czerwone ciasto z kaszy manny
Mleko zagrzać i rozpuścić w nim cukier, następnie dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Wszystko doprowadzić do gotowania. Na koniec dodać kaszę i gotować około 5 minut ciągle mieszając. Na blaszce rozłożyć herbatniki i wylać na nie połowę kaszy. Na niej rozłożyć kolejną warstwę herbatników. Galaretkę rozrobić wg. przepisu na opakowaniu dając jedynie o połowę mniej wody. Wymieszać z drugą połową kaszy (zostawić trochę galaretki na polanie). Masę wylać na ułożone herbatniki. I ponownie układamy warstwę herbatników. Pozostawioną galaretkę wylać na górne herbatniki jak trochę się przestudzi. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Smacznego!
Biało-czerwone ciasto z kaszy manny
Mleko zagrzać i rozpuścić w nim cukier, następnie dodać masło i mieszać aż się rozpuśc
Biało-czerwone ciasto z kaszy manny
Na blaszce rozłożyć herbatniki i wylać na nie połowę kaszy
Biało-czerwone ciasto z kaszy manny
Masę wylać na ułożone herbatniki. I ponownie układamy warstwę herbatników.
Biało-czerwone ciasto z kaszy manny
Pozostawioną galaretkę wylać na górne herbatniki jak trochę się przestudzi.