SUPERPRZEPIS

Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs Więcej zdjęć (5)

Pomysł na przekąskę dla kibiców piłki nożnej i nie tylko

Składniki:

Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs

 

  • 30 dag polędwicy wieprzowej
  • 35 dag piersi z indyka
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie sosu borowikowego w proszku
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 30 gram płatków suszonych pomidorów
  • Olej do smażenia
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs
Polędwicę i mięso z piersi z indyka razem mielimy. Dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz jajko. Wsypujemy sos borowikowy i dwie łyżki bułki tartej, doprawiamy pieprzem, wyrabiamy dokładnie. 2 łyżki bułki tartej mieszamy białym sezamem, a pozostałą bułkę ze sproszkowanymi w rozdrabniaczu płatkami suszonych pomidorów. Z mięsnej masy formujemy nieduże kulki. Połowę panierujemy w bułce z białym sezamem, a pozostałe w panierce z suszonych pomidorów. Smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu przy użyciu papierowych ręczników i nadziewamy na wykałaczki po jednej kulce białej i jednej czerwonej, otrzymując przekąskę kibica.
Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs
Polędwicę i mięso z piersi z indyka razem mielimy. Dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz jajko.
Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs
Wsypujemy sos borowikowy i dwie łyżki bułki tartej, doprawiamy pieprzem,
Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs
wyrabiamy dokładnie. 2 łyżki bułki tartej mieszamy białym sezamem, a pozostałą bułkę ze sproszkowanymi w rozdrabniaczu płatkami suszonych pomidorów.
Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs
Z mięsnej masy formujemy nieduże kulki. Połowę panierujemy w bułce z białym sezamem, a pozostałe w panierce z suszonych pomidorów. Smażymy na rozgrzanym oleju.