pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Książka Kucharska: 20 przepisów na opieńki

Biały barszcz z opieńkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Biały barszczyk z opieńkami na Wigilię.

Biały barszcz z opieńkami

Składniki:

Biały barszcz z opieńkami

 

  • 300 g opieniek
  • 2 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • 1/3 szklanki soku z kiszonych ogórków
  • 2 listki laurowe
  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie, pieprz czarny mielony, sól
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka śmietany

 

 

Sposób przygotowania:

Biały barszcz z opieńkami
Oczyszczone opieńki gotować 30 minut . Odlać wodę, w której się gotowały, zalać nową wodą i zagotować. Dodać sok z kapusty i ogórków, listki laurowe, majeranek,rozdrobniony czosnek i pozostałe przyprawy. Pod koniec gotowania zagęścić i zabielić barszcz (Do szklanki wsypać mąkę, zalać wodą i wymieszać. Dodać śmietanę i wymieszać. Całość dodać do barszczu).