edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Biały barszcz z ziemniakami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zupa smaczna i „konkretna”

Biały barszcz z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biały barszcz z ziemniakami

 

  • około 80 dag ziemniaków
  • 9,5 szklanek wody (moje szklanki mają pojemność 250 ml)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 torebki barszczu białego „Winiary”
  • 1 cebula
  • 30 dag cienkiej kiełbasy (u mnie „Biesiadna”)
  • 1 łyżka oleju
  • 4 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sos sojowy jasny
  • jajka ugotowane na twardo
  • kwaśna śmietana 18%

Sposób przygotowania:

Biały barszcz z ziemniakami
Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę, zalałam ośmioma szklankami (2 l) wody i postawiłam na palniku. Doprowadziłam do wrzenia, dodałam ziele angielskie, liść laurowy i obrany ząbek czosnku. Zmniejszyłam płomień i gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. W międzyczasie obrałam cebulę i pokroiłam ją w kosteczkę. Kiełbasę przekroiłam wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, zeszkliłam na niej cebulę, następnie dołożyłam pokrojoną kiełbasę i smażyłam razem aż się zrumieniła. Przyznam, że nie dopilnowałam i cebulka też się zrumieniła i to nawet za mocno, ale na szczęście nie zaszkodziło to zupie.
Barszcz przesypałam z torebek do miseczki, do której uprzednio nalałam 1,5 szklanki zimnej wody, i dokładnie roztrzepałam go trzepaczką do jajek tak, aby nie było grudek. Barszcz przelałam do garnka z ziemniakami, dodałam zesmażoną kiełbasę z cebulą i razem gotowałam jeszcze 5 minut. Doprawiłam do smaku majerankiem i sosem sojowym. Podałam z jajkiem pokrojonym w ćwiartki i kleksem śmietany.
Biały barszcz z ziemniakami
Barszcz roztrzepałam dokładnie w zimnej wodzie.
Biały barszcz z ziemniakami
Cebulę i kiełbasę usmażyłam na łyżce oleju.
Biały barszcz z ziemniakami
Roztrzepany barszcz dodałam do ugotowanych ziemniaków.
Biały barszcz z ziemniakami
Zesmażoną kiełbasę i cebulkę dodałam do garnka z zupą.