madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Biały gulasz z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekki drobiowo pieczarkowy gulasz z dodatkiem śmietanki i świeżego koperku.Najlepszy z ziemniakami, ale można także podawać z makaronem lub ryżem.

Biały gulasz z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biały gulasz z pieczarkami

 

  • 60 dag. żołądków drobiowych
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy kucharek
  • 200 ml. śmietany 30%
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Biały gulasz z pieczarkami
Żołądki drobiowe myjemy i osuszamy a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy mięso przyprawione do smaku solą, mielonym pieprzem oraz przyprawą kucharek.Cebule obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonego mięsa i szklimy. Całość podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do momentu aż żołądki będą miękkie.Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i gdy one też zmiękną wlewamy śmietanę i zagęszczamy powstały sos zawiesiną z mąki i wody. Na końcu dodajemy drobno pokrojony koperek.
Biały gulasz z pieczarkami
Żołądki drobiowe podsmażamy na rozgrzanej oliwie
Biały gulasz z pieczarkami
Do zrumienionego mięsa dodajemy pokrojone cebule
Biały gulasz z pieczarkami
Oczyszczone pieczarki kroimy w cienki plasterki
Biały gulasz z pieczarkami
Dodajemy do garnka z mięsem pokrojone pieczarki