luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Biały serek domowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Biały domowy serek - tu nie są potrzebne proporcje -

Biały serek domowy

Składniki:

Biały serek domowy

 

Sposób przygotowania:

Biały serek domowy
Tu nie będzie proporcji ..

Biały ser można zrobić po prostu wtedy jak mleko które chcemy zagotować nam się zważy ..

Należy je wystudzić i dolać do niego jeszcze ok litr mleka, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem.

Kiedy mleko nam się zsiądzie musi postać jeszcze ok 12 godzin.. (NIE MIESZAĆ PRZEZ CAŁY PROCES AŻ DO ZAKOŃCZENIA))

Potem wstawiamy garnek na bardzo mały ogień i ogrzewamy dosyć długo,ok godzinę, półtorej ale trzeba pilnować by nie zagotować i nie mieszać . Powinno być gorące , można nawet wyłączyć ogień, przestudzić i znów włączyć.. 

Kiedy mleko się ugrzeje, na środku pojawi się pęknięcie .. wtedy już można wyłączyć ogień i jeszcze na ok pół godziny zostawić. Odcedzić na gęste sito i pozostawić do wystudzenie i odpłynięcia serwatki.

Taki własny serek można podawać ze szczypiorkiem czy na słodko ..jak kto lubi.

Tagi:

ser biały ser