Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Biały tort

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny placek kokosowy z dużą ilością ajerkoniaku..

Biały tort

Składniki:

Biały tort

 

  • BISZKOPT:

 

  • 12 jaj
  • 12 łyżek cukru
  • 15 łyżek mąki ( czubate )
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • MASA :
  • 750 ml. śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietany w proszku "Śnieżki "
  • 20 dkg. wiórek kokosowych
  • 3 czekolady białe 100g każda
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • PONCZ:
  • Szklanka przegotowanej , wystudzonej wody
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Biały tort
BISZKOPT: Podane składniki podzielić na 3 równe części , upiec 3 biszkopty . WYKONANIE: Białka ubić , dodać cukier , ubijać aż cukier się rozpuści , dodać żółtka , jeszcze chwilę ubijać . Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia , porcjami dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać , przelać do formy 36-22cm. piec 25-30 minut w temp.170 *C MASA: Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku , wystudzić . Jeśli żelatyna nie chce się rozpuścić należy podgrzać . Czekolady połamać rozpuścić w kąpieli wodnej . Śmietanę kremówkę dobrze schłodzić , dodać śmietany w proszku , ubić na sztywno .Wsypać wiórka kokosowe . Dodać rozpuszczone i przestudzone czekolady miksując wlać rozpuszczoną żelatynę , na koniec dodać ajerkoniak , wszystko dokładnie , powoli wymieszać Wszystkie składniki ponczu wymieszać , nasączyć biszkopty . Nasączone biszkopty przekładać masą , wierzch ciasta posypać wiórkami albo udekorować według uznania . Przed podaniem dodatkowo można polać ajerkoniakiem .