asia89

asia89

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Bieluchowe ciasto cebulowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wytrawny eksperyment z typowo polskich produktów - cebulki i nabiału.

Bieluchowe ciasto cebulowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bieluchowe ciasto cebulowe

 

  • Masa cebulowa:
  • ½ kg białej cebuli
  • ½ kg czerwonej cebuli
  • 3 łyżki masła Bieluch
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • pieprz, sól

 

 

  • Kruche ciasto wytrawne:
  • 250 g mąki
  • jajko
  • łyżeczka soli
  • 125 g zimnego posiekanego masła Bieluch
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • ½ szklanki naturalnego jogurtu Bieluch

Sposób przygotowania:

Bieluchowe ciasto cebulowe
- Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na 30 minut. - Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy sos sojowy oraz rozmaryn, sól i pieprz, a potem dusimy aż zmięknie. -Jajko, serek Bieluch, starty żółty ser i mąkę ziemniaczaną mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. -Tortownicę smarujemy masłem i wkładamy do niej kruche ciasto, podpiekamy przez 10 minut w temp. ok. 200 stopni. -Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową, a na nią kładziemy odsączoną masę cebulową. -Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni przez 30 minut.
Bieluchowe ciasto cebulowe
produkty