iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Bieszczadzki smalczyk z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 10

W moim regionie smalec jest bardzo popularny. Musi do być dobry smalec, robimy go z dodatkiem mięsa i jabłka. Do tego dużo czosnku i majeranku. Pycha przystawka.

Bieszczadzki smalczyk z jabłkiem

Składniki:

Bieszczadzki smalczyk z jabłkiem

 

  • 1 kg słoniny

 

  • 1/2 kg łopatki

 

 

  • 3 cebule

 

 

  • majeranek

 

 

Sposób przygotowania:

Bieszczadzki smalczyk z jabłkiem
Słoninę mielimy w maszynce do mięsa małe oczka. Osobno mielimy łopatkę ale już na dużych oczkach. Do garnka z grubym dnem wkładamy zmieloną słoninę. Topimy. Dodajemy zmielone mięso. Smażymy na małym ogniu.

Cebule siekamy. Czosnek wyciskamy. Jabłko obieramy i siekamy drobno. Do garnka dodajemy cebulę . Smażymy ok 5 min. Następnie dodajemy jabłko . Smażymy do momentu aż cebula zarumieni się . Dodajemy czosnek, sól, majeranek i pieprz do smaku.

Mieszamy. Rozlewamy do słoików.