iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Bieszczadzkie ciasto ala karpatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Piękne góry jak w Bieszczadach a między nimi pyszny krem budyniowy z dużą dawka wiórków kokosowych . Jak zimowe Bieszczady. Nic dodać nic ująć - pycha...

Bieszczadzkie ciasto ala karpatka

Składniki:

Bieszczadzkie ciasto ala karpatka

 

  • 1,5 szklanki wody

 

 

  • 1/2 łyżeczki soli

 

 

 

  • masa

 

 

 

  • 5 łyżek cukru

 

  • 3 żółtka

 

  • 1/2 litra mleka 3,5 procent

 

  • 1 paczka wiórek kokosowych

 

 

  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Bieszczadzkie ciasto ala karpatka
Do garnka wlewamy wodę podgrzewamy do ok 90 stopni. Dodajemy sól- mieszamy. Wkładamy kostkę masła. Mieszamy pomału aż się rozpuści. Dodajemy mąkę i mieszamy- zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy wbijamy po 1 jajku miksując kilka sekund. Po wpiciu ostatniego jajka miksujemy ok 3 min. Rozsmarowujemy masę na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy łyżka jakby fale , powierzchni anie ma być płaska. wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika pieczemy ok 30 min. Po tym czasie zmniejszamy grzanie do 160 stopni i pieczemy - suszymy jeszcze ok 20 min. Wyciągamy złociste góry. Odstawiamy do wystudzenia.

Zimne przekrawamy na dwie równe części. Teraz robimy masę. Zagotowujemy nie pełne pół litra mleka. Pozostałe mleko mieszamy z mąkami i cukrem. do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę i mieszamy aż zgęstnieje. Wyłączamy ogień. Wbijamy żółtka mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z łyżką cukru. Dodajemy zimny budyń . Miksujemy.

Na koniec dodajemy wiórka i mieszamy łyżką . Nakładamy masę na fale i nakrywamy druga częścią fali. Wstawiamy do lodówki , podajemy posypane wiórkami.