iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Bieszczadzkie pierogi gryczane z białym serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Dziś coś smacznego i poszukiwanego przez turystów. Pierogi z kaszą gryczaną - Łemkowie- Bojkowie zostawili ja wykorzystuję.

Bieszczadzkie pierogi gryczane z białym serem

Składniki:

Bieszczadzkie pierogi gryczane z białym serem

 

  • ciasto

 

 

 

  • 1,5 szklanki goracego mleka

 

  • 3 łyżki oleju

 

  • farsz

 

 

 

 

 

  • świeża mięta

 

  • 1 duża cebula

 

Sposób przygotowania:

Bieszczadzkie pierogi gryczane z białym serem
Do miski wsypujemy mąkę solimy ją do smaku. Mleko podgrzewamy do ok 70 stopni, dodajemy olej.Mieszamy i wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Pięknie wyrobione odstawiamy na ok 10 min.

Kasze gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Cebule siekamy i smażymy na maśle. Podsmażoną cebulkę dodajemy do ugotowanej kaszy mieszamy dodajemy ser biały.

Wyrabiamy farsz doprawiając go solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną mięte. Jeszcze raz mieszamy. Ciasto cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka.

Nakładamy farsz i zaklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie.

Podajemy z skwarkami.

Tagi:

pierogi danie